File cusute în Supercalendarul de Advent / Fluturi și nasturi

02.12.2016 21:36

    Nu m-aș fi gândit acum un an, când am început lucrul la Calendarul de Advent că formula noastră avea să fie completă un an mai târziu. La doar câteva zile (12!) avea să-i urmeze un alt calendar cu adevărat magic. Un calendar nu cu 12 luni, nu cu 24 de zile, ci cu 9 luni de bucurie, dor și nerăbdare. 9 luni de așteptare a Amirei, a doua fetiță-fluture ce m-a ales pentru o viață.

    Astăzi începem un nou Calendar de Advent, handmade și el, dar un handmade by M(om)&A(mira)&M(iriam). Dacă Amira ne-a ales imediat ce-am pășit dincolo de granițele unui decembrie de poveste (când zi de zi mâinile mele și ale lui Miriam au meșteșugit câte-o poznă de obiect menit să pregătească venirea Moșului Darnicului), acum se bucură să scrie împreună cu mine și cu Miriam paginile acestui nou decembrie de Superpoveste. Filele calendarului nostru  - 24 la număr – vor fi cusute zi de zi cu povești și ațe colorate. În toate va fi vorba despre ele și despre tărâmul banal al unui apartament din București pe care îl încarcă mereu și mereu cu farmec, cântec, bucurie. 

    Să fie lună cu minuni uram anul trecut zi de de zi și lună cu o Superminune a fost pentru noi. Deci, în acest an, o lună cu Superminuni să fie, căci de când a venit Amira și luna a fost de vreo două ori Superluna!

    Și iată prima pagină din cartea noastră cusută...

Astăzi prințesele stau cuminți în căsuța lor. E frig și pe geamurile aburite s-au așezat nu flori de gheață, ci fluturi zglobii *. Au venit să vegheze uneori somnul, alteori - jocul prințeselor. Iar în centru, mami și tati se deghizează în nasturi. Se rotesc de colo-colo, căutând să păzească prințesele, nu care cumva să le supere cineva sau ceva. Pe cerul tainic plutesc câțiva nori fără să alunge soarele, care le-a însoțit nașterea.

    Povestea acestei zile se scrie cu fetru, mult, foarte mult (mulțumim Maria!), cu nasturi și fluturi din lemn colorat,  cu rame din lemn natur, cu iglița și cu acul, cu două ore de nesomn și cu multă dragoste. Ce-a ieșit vom vedea de va fi pe placul prințeselor care dorm. 

Acum iată rețeta:

Se ia o filă de pâslă grena. Se mângâie încet în așteptarea inspirației. Se taie un dreptunghi roz dintr-o altă bucată de pâslă și se coase pe ritmuri de berceuses. Fetele încă nu dorm. Una se leagănă în pătucul ei după ce m-a păcălit că l-a chemat pe Ene, alta citește și trage cu ochiul la nasturii de lemn. - Ce faci cu ei, mami? - Îi transform în părinți de fluturași. - Ei, ce glumă mai e și asta, mami! Dă din mână a „mă lași!” și întoarce filele cărții pe care o citește. Unde a citi = a inventa, a broda pe marginea imaginilor! Mda, pun nasturii pe pâsla roz, apoi le asortez o ramă din lemn. Mami și tati s-au năsturit și s-au așezat cuminți la fereastra unei căsuțe castelate. 

Se taie un alt dreptunghi ceva mai mic. Pe el, într-o altă ramă din lemn natur, stă cuminte un fluture roz. Dreptunghiul se coase și el pe fila de poveste, în dreapta. Același lucru se întîmplă în stânga, dar fluturele este mov și stă puțin mai sus. Nu, nu-i gata. Urmează două gărduțuri verde praz și un acoperiș verde crud. Alte două acoperișuri verde praz și doi nori albastru marin. A nu se uita soarele – un bulgăraș gălbior agățat de-un nor. Gata? Păi și fetele?

Se iau din cutia magică două sârme plușate și doi bulgărași. Roz și mov, cum altfel?!... Se transformă rapid în doi omuleți simpatici. Se caută iglița și-o bucată de ață. Iată fetele! Una cu păr bălăior și codițe, alta cu păr castaniu, în creștere... Dintr-o altă bucată de fetru se decupează rochițele. În formă de fluture... Aproape gata. 

Pe acoperiș urcă 1 de decembrie, în filă – 1 familie cu fluturi și nasturi...

Lună cu Superminuni să fie!

M&A&M

*Și nu, nu-i o glumă. În casa noastră a stat vreo săptămână un fluture minunat, a cărui prezență nu știu încă ce prevestește. Sau poate că a venit să rotunjească timpul, să-și ia rămas-bun de la fetele-fluturi. Primul avea să vină la noi în a doua lună din anul care mi-o aducea pe Miriam, celălalt în penultima lună din anul care mi-a adus-o pe Amira. Iată 2-ul care mi-a împlinit destinul... Doi fluturi minunați, două copile Superminunate!