Povestea altui decembrie de calendar / Nuci cu frunze și ochi

10.12.2015 00:01

În mașină, mergând spre ora de dans, jucăm Am văzut cu ochii mei. De obicei, îi dau indicii:  - Am văzut cu ochii mei ceva care începe cu A și e prințesă. Ea, încântată, îmi spune un nume. Eu aprob, indiferent că e Amber sau Aurora, Albă-ca-zăpada sau Ariel. În seara asta: - Am văzut cu ochii mei ceva care-ncepe cu N.  - Stai, să nu-mi spui ce e! E o nucă! zice mândră nevoie-mare! - Bravo, mami! zic și eu, deși mă gândisem la niște nori mari, pufoși, pe care-i zărisem în oglinda retrovizoare și care promiteau încă o vreme frumoasă în ciuda lui decembrie. - Vezi, mami, sunt aproape la fel de bună ca tine! și mândria ei trece dincolo de scaunele din față, așezându-mi un zâmbet. Cum de sunt atât de bună la ghicit cuvinte e lesne de înțeles. Și ea urmează același joc: dacă ceea ce spun chiar începe cu litera aleasă de ea, e un loz câștigător.

Pentru darul lui 8, nuci să fie! Facem mere și reni! Avem nevoie de nuci potrivite ca dimensiuni- două mai mari pentru capul renilor și două micuțe pentru mere..., mărgele colorate pentru ochi, gură, bucăți din fetru pentru coarne și frunze, pensule și guașe, lipici pe bază de apă. 

Rețeta nu-i grea deloc, dar e nevoie de forță și grijă pentru primul pas al procesului creator. De aceea, e bine să fie și tati acasă! Nucile se desfac pe mijloc cu un cuțit, apoi se scoate miezul. Atelierul ăsta oferă și-o gustare, iată!  Se apelează la guașe și la entuziasmul copilei, care tocmai a primit diplomă la finalul modulului de dans și vrea să facă niște piruete cu pensula prin tuburi. Amestecă deja culorile cu dexteritate, întrebându-mă uneori ce iese din te miri ce combinație. Acum am combinat eu culorile pentru reni, căci guașelor le lipsește pământiul. În cazul merelor optăm pentru roșu curat. Pensula fetei se mai poticnește și-atunci jumătatea de nucă îmi este pasată: - Hai, mami, termină tu! 

Cât se usucă nucile transformate, Miriam aliniază niște bucăți de fetru. Pentru un ren vrea coarne mov, apoi se răzgândește. - Hai mai bine să le facem portocalii! Ce zici?

Așadar, se decupează coarnele și frunzele din bucăți de fetru și se taie câte-o bucată de ață colorată pentru agățători. Apoi marginile jumătăților obținute se dau cu lipici. Se fixează pe mijloc agățătoarea și lateral, simetric, coarnele pentru reni. Frunzele merelor se pun într-o parte, ca hrană prețioasă pentru renii jucăuși. Apoi se pune capacul (cealaltă jumătate de nucă) și se apasă pentru rezistența prinderii. 

Renii nu pot rămâne în întuneric, așa că li se adaugă niște ochi albaștri și câte un nas mărgelat. Sunt buni de agățat. Pentru un plus de glamour, primesc câteva dâre de lac. Reni și mere intră-n calendar, iar noi citim despre fulgul de nea dăruit de Amalia. Un ren și-un măr, unul peste celălalt dau un 8 perfect de decembrie. 

Lună cu minuni să fie!

M&M